Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami. Mój prosty patent na pyszną kolację

Dodano:
Bakłażany z mozzarellą i pomidorami Źródło: Shutterstock
Gdy mam ochotę na smaczną i prostą kolację, nie sięgam po oklepane kanapki. Moim faworytem jest przepis na apetycznego bakłażana z piekarnika. Szykuję go szybko z pomidorami i mozzarellą i wstawiam do piekarnika.

A ty co jadasz na kolację? Wiele osób przyrządza kanapki, bo są szybkie i można dowolnie z nimi eksperymentować w kuchni. Jednak pieczywo nawet z ulubionymi dodatkami w końcu może się znudzić. W takich sytuacjach korzystam ze sprawdzonego przepisu na pyszną kolację na ciepło. Ponieważ w kuchni cenię proste przepisy na dania pełne smaku, to jednym z moich ulubionych są obłędne bakłażany. Do ich przygotowania wystarczy kilka prostych składników. Reszta należy już do piekarnika. Gwarantuję, że efekt zachwyci każdego domownika.

Jak zrobić bakłażany zapiekane z mozzarellą i pomidorami?

Trudno znaleźć lepszy i prostszy pomysł na wartościowy wieczorny posiłek. Aby przygotować bakłażany z mojego przepisu, należy je umyć, pokroić w plastry i posypać solą. Dzięki temu puszczą odrobinę wody i stracą gorzki posmak. Potem trzeba przyrządzić pastę z czosnku i oliwy. Nacieram nią plastry bakłażanów, układam pomidory pokrojone w plastry i przykrywam serem mozzarella. Nie żałuję też pieprzu i oregano. Bakłażany z takimi dodatkami wstawiam do piekarnika na 30 minut. Po upływie tego czasu prosta i pyszna kolacja jest gotowa do podania. Będzie smakować też wegetarianom i osobom, które cenią wartościową dietę. Danie jest proste, lekkie i przenosi nas w kulinarny rejon Morza Śródziemnego.

Porada: świeże pomidory możesz zastąpić dobrej jakości pulpą pomidorową.

Przepis: Bakłażany zapiekane z mozzarellą i pomidorami

Bakłażany z dodatkiem czosnku, pomidorów i mozzarelli z piekarnika

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
385 w każdej porcji

Składniki

  • 350 g bakłażanów
  • 400 g pomidorów
  • 250 g mozzarelli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie bakłażanówBakłażany umyj, pokrój w niezbyt grube plastry i oprósz solą. Warzywa na chwilę odstaw, by puściły sok. W ten sposób pozbędziesz się gorzkiego smaku.
  2. Robienie pasty z oliwy i czosnkuBakłażana osusz ręcznikiem papierowym. W miseczce wymieszaj oliwę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Pastą posmaruj plastry bakłażana.
  3. Zapiekanie bakłażanaNatłuść naczynie żaroodporne, ułóż w nim bakłażana, warstwę pomidorów, mozzarelli i posyp pieprzem oraz oregano. Danie zapiekaj w 200 stopniach przez 30 minut.

Z czym podawać bakłażany zapiekane z mozzarellą i pomidorami?

To proste i wartościowe danie na kolację można podać ze świeżym pieczywem. Bakłażany w takim wydaniu będą też smakować z sosem jogurtowo-czosnkowym. Przepis można dowolnie urozmaicić i użyć jeszcze mięsa mielonego. Kolacja będzie pyszna, pożywna i polubi ją cała rodzina. Danie po wyjęciu z piekarnika warto posypać natką pietruszki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...